
Emotieregulatietraining
Emoties de baas: bouwen aan innerlijke rust en emotionele veerkracht
​
Jongeren staan in deze tijd bloot aan een stortvloed van indrukken, verwachtingen en uitdagingen. Van druk op school tot sociale media en persoonlijke struggles. Het leven vraagt veel van hun innerlijke wereld. Niet gek dus dat emoties als verdriet, angst, frustratie of onzekerheid soms de overhand nemen. Wanneer jongeren deze emoties niet leren begrijpen of hanteren, kunnen ze zich gaan uiten in teruggetrokken gedrag, stressklachten, uitbarstingen of blokkades.
​
De emotieregulatietraining van Next Movement helpt jongeren om weer grip te krijgen op hun binnenwereld. De focus ligt op het leren herkennen van emoties, het ontdekken van wat deze gevoelens vertellen en het ontwikkelen van concrete vaardigheden om ermee om te gaan. We geloven dat emoties niet iets zijn om te onderdrukken, maar juist om te begrijpen en in goede banen te leiden.
​
Door middel van ervaringsgerichte oefeningen, gesprekken en rustmomenten leren jongeren hoe ze om kunnen gaan met sterke gevoelens, zonder zichzelf of anderen schade te berokkenen. Ze oefenen met technieken als ademhaling, zelfreflectie, ontspanning en het uiten van hun gevoelens op een veilige manier.
Onze aanpak is laagdrempelig en op maat. We sluiten aan bij de leefwereld en het tempo van de jongere. Binnen een veilige en respectvolle setting bouwen we samen aan innerlijke balans, zelfkennis en emotionele weerbaarheid. Niet alleen voor nu, maar ook voor de toekomst. Deze training biedt jongeren de ruimte om zichzelf serieus te nemen, om te leren dat emoties er mogen zijn en dat zij de regie kunnen houden, zelfs in lastige situaties.

Wat zijn emoties?
Emotiethema's
Wat leer je?
Voor wie?
Emoties zijn gevoelens die ontstaan als reactie op gebeurtenissen, gedachten of situaties. Ze geven belangrijke signalen over wat je nodig hebt, wat je prettig vindt of wat je liever vermijdt. Blijheid, verdriet, boosheid en angst vormen de vier basisemoties. Ze zijn normaal en essentieel voor het menselijk functioneren. Ze helpen ons om te reageren op wat we meemaken. Soms kunnen emoties echter doorschieten naar een extreme vorm, zoals woede-uitbarstingen, verlammende angst of aanhoudende somberheid. Wanneer emoties de overhand krijgen en het dagelijks functioneren belemmeren, is het belangrijk om te leren hoe je ze beter kunt herkennen, begrijpen en reguleren.
Bij een training is het belangrijk dat je de emotiethema’s helder hebt, zodat je deze goed kunt behandelen. De belangrijkste emotiethema’s zijn onder andere:
-
Herkennen van emoties;
-
Begrijpen wat emoties vertellen;
-
Omgaan met sterke gevoelens;
-
Emoties op een gezonde manier uiten;
-
Ontspanning en herstel;
-
Zelfreflectie en zelfkennis;
-
Reguleren van spanning en stress;
-
Vertrouwen op eigen veerkracht.
De betekenis van emoties begrijpen is één ding, maar hoe ziet een emotieregulatietraining eruit? Wat leert een jongere in deze training? En hoe snel merkt hij of zij verschil in omgaan met emoties?
In de training leert de jongere:
​
-
Emoties beter herkennen en benoemen;
-
Begrijpen waar gevoelens vandaan komen;
-
Omgaan met sterke emoties zoals boosheid, verdriet of angst;
-
Ontspanningstechnieken toepassen om kalm te blijven;
-
Gezonde manieren om gevoelens te uiten;
-
Negatieve gedachten ombuigen naar positievere inzichten;
-
Zichzelf geruststellen en sterker voelen in moeilijke situaties;
-
Zelfvertrouwen opbouwen door emotionele balans;
-
Grenzen aangeven vanuit gevoel en respect;
-
Zelfbeheersing ontwikkelen bij emotionele pieken;
-
Trots zijn op eigen gevoelens en kwetsbaarheid;
-
Leren herstellen na stressvolle of emotionele momenten, denk aan rouw en verlies.
Onze emotieregulatietraining is speciaal ontwikkeld voor jongeren van 10 tot en met 23 jaar die moeite ervaren met het herkennen, begrijpen of omgaan met hun emoties. Sommige jongeren voelen zich snel overspoeld door boosheid, verdriet, angst of onzekerheid en vinden het lastig om deze gevoelens op een gezonde manier te uiten. Iedere jongere is uniek en daarom stemmen wij de training volledig af op de persoonlijke behoeften en mogelijkheden van de jongere. De trainingen zijn kortdurend en gericht op het behalen van tastbare successen in korte tijd. We willen jongeren laten ervaren dat verandering mogelijk is en dat kleine stappen al snel grote effecten kunnen hebben. Voorafgaand aan het traject organiseren wij altijd een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Binnen de training werken we onder meer met oplossingsgerichte en systeemgerichte methodieken. Wanneer de jongere het prettig vindt is er ruimte om ook belangrijke personen uit de directe omgeving te betrekken. Op die manier bouwen we samen aan een stevige basis voor meer emotionele balans, veerkracht, eigen regie en zelfvertrouwen.